Przekąska, od której trudno się oderwać, doskonała na imprezy i spotkanie ze znajomymi – to właśnie Snack - Przysmak Świętokrzyski. Dzięki temu, że przeznaczony jest on do samodzielnego przygotowania w domu, możemy doprawić go takimi dodatkami, na jakie tylko mamy ochotę. Słone, słodkie, kwaśne czy ostre - ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.
Przysmak Świętokrzyski to obok Majonezu Kieleckiego jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”. Tradycja jego produkcji sięga 1988 roku i pomimo upływu lat wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno w Polsce jak i za jej granicami. I nic w tym dziwnego – to bardzo uniwersalna a przy tym niezwykle apetyczna przekąska. Pytanie tylko, co jest potrzebne do przyrządzenia tego smakołyku i jak się za to zabrać?
Przysmak Świętokrzyski – jak przygotować?
Przygotowanie słynnego Przysmaku jest bardzo proste a przy tym szalenie efektowne - podczas smażenia zwiększa on swoją objętość nawet pięciokrotnie! Trwa to przy tym zaledwie chwilę, nie spędzimy więc w kuchni długich godzin. Zaczynamy od rozgrzania oleju w sporej wielkości garnku do ok. 180 stopni. Jeżeli nie posiadamy specjalnego termometru, temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając do niego jedną sztukę Przysmaku. Gdy po paru sekundach będzie ładnie wyrośnięty i uzyska wymagany kolor to oznacza, że olej posiada odpowiednią temperaturę i można działać dalej. Po zmniejszeniu płomienia wsypujemy półprodukt małymi garstkami. Smażenie trwa dosłownie 5 - 10 sekund. Kiedy Snack zacznie wypływać na powierzchnię, należy go jeszcze na krótką chwilę przycisnąć łyżką cedzakową i trzymać tak, aż nabierze ładnego, słomkowego koloru. Następnie za pomocą tej samej łyżki wyjmujemy nasze smakołyki na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do naczynia i doprawiamy wedle uznania.
Przysmak Świętokrzyski – na słono
Snack – Przysmak Świętokrzyski smakuje wybornie nawet podany wyłącznie z odrobiną soli. Jednak osoby lubiące bardziej intensywne doznania kulinarne mogą doprawić go mieszanką bardziej wyszukanych przypraw. Wędzona papryka, chili, garam masala czy curry sprawią, że nasze ulubione chrupki nabiorą nowego, orientalnego charakteru. Przysmak doskonale komponuje się rozmaitymi dipami, takimi jak guacamole, sos serowy czy dip jogurtowy z dodatkiem czosnku lub chrzanu. Ciekawym pomysłem jest także posypanie gotowego Snacku startym serem cheddar oraz marynowanymi papryczkami jalapeno i zapieczenie go przez kilka minut w piekarniku.
Przysmak Świętokrzyski – na słodko
Czy to szaleństwo? Może odrobinę, ale jakie pyszne. Przysmak Świętokrzyski wcale nie musi być wytrawną przekąską. Aby uzyskać wersję deserową wystarczy posypać go drobnym cukrem połączonym z łyżeczką cynamonu, a nasi goście z pewnością będą zajadać się Snackiem… ze smakiem! Wersja bardziej czasochłonna, ale równie pyszna, to roztopienie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, zanurzenie w niej Przysmaku i pozostawienie do zastygnięcia. Zachwyt gwarantowany!
Sugerowana cena Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego: ok. 3,50 zł brutto / 400g
Link do strony artykułu: https://beta.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/przysmak-zarowno-na-slodko-jak-i-na-slono